Ananas z sorbetem pomarańczowo-cytrynowym
Składniki
- 1 ananas
- 2 łyżki pestek granatu
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki cukru białego lub trzcinowego (polecam trzcinowy)
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki agar-agar (zamiennik żelatyny)
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu zielonego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czerwonego
- kilka listków mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Wycisnąć sok i wybrać miąższ z pomarańczy i cytryny – trzeba uważać, żeby nie dodać zbyt wielu białych włókien. Zmiksować dokładnie. Wodę zagotować z cukrem, mieszając aż zacznie kipieć. Dodać zmiksowane owoce i wymieszać. Przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Sorbet trzeba chłodzić przez około 2-3 godziny, mieszając mniej więcej co pół godziny.
Krok 2
Mleko kokosowe wlać do małego rondla, podgrzać. Agar wymieszać z jedną łyżeczką ciepłego mleka i wlać do rondla. Zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić. Mleko stygnąc będzie gęstnieć. Można je wstawić do lodówki.
Krok 3
Ananasa obrać, warto zostawić odcięty czubek do dekoracji. Pokroić w plastry i wyciąć twarde środki. Na suchej patelni obsmażyć z dwóch stron, na średnim ogniu, tak żeby się zarumieniły. Wyłożyć po dwa plastry na talerzyki deserowe. Dołożyć porcję sorbetu. Posypać pestkami granatu. Pieprz rozgnieść częściowo nożem zostawiając trochę całych ziaren. Posypać nim ananasa. Dołożyć po łyżce gęstego mleka, udekorować listkami i podawać.