Babeczki jaglane z wiśniami
Składniki
- 3 i 1/2 szklanek mleka (mogą być napoje roślinne- owsiane lub orkiszowe)
- 0.75 kubka kaszy jaglanej
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka szafranu
- 0.5 opakowania laski wanilii
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki rodzynek
- 0.5 opakowania wiśni mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kaszy mannej
Przygotowanie:
Krok 1
Mleko wlewamy do garnka. Dodajemy kasze jaglaną, sol, szafran, rozkrojoną wdłuż laskę waniliii rodzynki. Gotujemy okolo 20 minut, az całość zgęstnieje.
Krok 2
Pod koniec dodajemy cukier. Zdejmuejemy z gazu, dodajemy masło, śmietankę i wyjmujemy wanilię. Powstaje "budyń", który wlewamy do3/4 objętości foremek, wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy około 20 minut, aż babeczki bedą złocisto- brązowe.
Krok 3
Wiśnie z mrożonki wsypujemy na patelnię, dodajemy cukier i trochę wody. Gotujemy trochę aż uzyskamy miękkie wiśnie w pysznym sosie.
Babeczki podajemy ciepłe z ziemnym sosem.