Babeczki tiramisu
Składniki
- Ciasto:
- 110 g mąki pszennej
- 110 g masła
- 110 g jasnego brązowego cukru
- 2 jajka
- 2.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 3 łyżki likieru whisky cream
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Krem
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo
- 3 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy przez sito. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym jajku i na koniec kawę. Do masy dodajemy mąkę, likier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180’C około 20-25 minut. Studzimy.
Krok 2
Krem
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką o szerokości 9 mm i ozdabiamy babeczki. Wierzch przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.