Truskawki w czekoladzie
Składniki
- 500 g świeżych truskawek z szypułkami
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka śmietany (najlepiej 30% lub mleczka kokosowego lub zwykłej śmietany)
Przygotowanie:
Krok 1
Truskawki umyj z piasku i odłóż na ściereczkę lub ręcznik papierowy i susz je. Dobrze jest już suche włożyć do lodówki na np 10 minut żeby się schłodziły.
Krok 2
Czekoladę pokrusz na kawałki w wodnej kąpieli - tzn nad garnkiem z wrzącą wodą umieść miseczkę tak żeby nie dotykała powierzchni wody, wsyp tam pokruszoną czekoladę. Jak zacznie się roztapiać dodaj śmietanę lub mleczko kokosowe.
Jak kostki czekolady zmienią się w gładką masę - zamocz truskawki aż oblepi je czekolada i odkładaj je na np.: kamienny blat lub szklany duży półmisek.
Można oczywiście tworzyć warianty: mieszać kolory czekolad (uwaga: biała łatwo się scukrza i waży!), można obtoczyć w posypce cukrowej, posiekanych orzechach pistacjowych itd
Moim skromnym zdaniem gorzka czekolada w połączeniu ze słodyczą truskawki jest smakiem, którego już nie należy tuningować - jest idealny