Deser dyniowo – kawowy
Składniki
- 500 ml mleka
- 0.5 szklanki puree z dyni
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kawy instant drobnej (można dać 2 łyżeczki)
- 0.5 laski wanilii
- szczypta gałki muszkatołowej
- cukier puder i prażone migdały do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Łączymy w garnku żółtko z cukrem, mąką i 1/4 szklanki mleka, dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
Dodajemy resztę mleka, a następnie ziarenka wanilii i doprawiamy gałką.
Na koniec zblendowane puree z dyni.
Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Chwilę jeszcze potrzymać na małym ogniu. Masę dzielimy na 2, do jednej (jeszcze gorącej) wsypujemy kawę i mieszamy dokładnie.
Krok 2
Przekładamy do pucharków. Dobrze schładzamy w lodówce.
Posypujemy cukrem pudrem i prażonymi migdałami.