Deser truskawkowo – rabarbarowy
Składniki
- Mus owocowy:
- 200 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 100 ml wody
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki żelatyny
- 3 łyżki żelatyny
- Jogurt:
- 500 g gęstego jogurtu greckiego
- 4 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Mus owocowy
Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na ćwiartki. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy rabarbar, truskawki, dżem, cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną.
Żelatynę rozpuszczamy w kilku 4 łyżkach gorącej wody. Mus blendujemy na gładką masę, dodajemy żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki w pozycji półleżącej.
Jogurt
Do jogurtu dodajemy miód i mieszamy. Wykładamy na mus owocowy. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.
Notes
- do deseru najlepiej użyć tylko czerwonej części rabarbaru