Dyniowe tiramisu
Składniki
- 250 g mascarpone
- 150 g dyniowego puree
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka przyprawy dyniowej
- 120-140 g podłużnych biszkoptów
- 250 ml wody
- 1 łyżka kawy mielonej do espresso
Przygotowanie:
Krok 1
Wodę zagotować i zalać kawę, odstawić do ostudzenia, następnie przelać przez maleńkie sitko lub filtr do odsączenia fusów.
Kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone, puree, cukier puder i przyprawę dyniową wymieszać do połączenia w osobnej misce, następnie ostrożnie dodawać partiami bitą śmietanę i mieszać szpatułką do połączenia.
Biszkopty moczyć przez sekundę w esencji kawowej i układać w naczynku do powstania pierwszej warstwy, następnie nałożyć połowę kremu i ponownie nasączone biszkopty. Na sam wierzch rozsmarować pozostały krem i posypać przyprawą dyniową. Wstawić do lodówki na przynajmniej parę godzin, ale najlepiej na całą noc.