Jabłka pieczone
Składniki
- 2 jabłka (podobno powinny być kwaskowate, ale ja wybieram po prostu ładne jabłka)
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki likieru Cointreau
- 2 łyżeczki dżemu morelowego
- cukier puder do posypania
- schłodzony listek mięty
Przygotowanie:
Krok 1
Rodzynki zalej likierem i odstaw na kilkanaście minut. Im dłużej będą nasiąkały, tym bardziej aromatyczne będą.
Jabłka umyj, wytnij ogryzek od strony ogonka uważając żeby nie przeciąć jabłka "na wylot".
Krok 2
Włóż rodzynki do środka jabłek, dodaj dżem i wstaw w naczyniu żaroodpornym (lub jak ja: na malutkich naczynkach) do gorącego piekarnika (ok 180-200 stopni) i piecz ok 20-25 min.
Krok 3
Posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą.
Pysznym dodatkiem do gorącego jabłuszka są lody lub bita śmietana :-)
Uwaga: upieczone jabłka - kiedy są gorące - są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić przenosząc np na talerzyk.