Kutia orkiszowa
Składniki
- 1 szklanka ziaren orkiszu
- 150 g maku niebieskiego
- 100 g orzechów laskowych
- 150 g żurawiny
- 100 g płatków migdałów
- 100 ml miodu lipowego
- 150 ml mleka
- 3 klementynki
Przygotowanie:
Krok 1
Zmielony mak i posiekane orzechy włoskie zalać ciepłym mlekiem. Zostawić na kilka godzin lub na noc.
Krok 2
Ziarna orkiszu wypłukać, zalać zimną wodą i w lekko osolonej wodzie gotować - około 2 godziny. Uważać, żeby cały czas była woda. Od czasu do czasu mieszać.
Krok 3
Do namoczonego maku dodać suszoną żurawinę, migdały i miód. Chwilę gotować cały czas mieszając.
Krok 4
Orkisz odcedzić i dodać do masy makowej. Klementynki obrać i pozbawić ewentualnych pestek i skórek. Wymieszać z kutią. Podawać na ciepło lub na zimno.