Magiczne jabłuszka
Składniki
- 1 łyżka masła
- 0.5 szklanki miodu
- 3 łyżki wody
- 2 duże czerwone jabłka
- 1 łyżka posiekanych migdałów, fig, orzechów, powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie sosu:
Masło utrzeć z miodem, dolewając 3 łyżki wody.
Krok 2
Następnie jabłka dokładnie umyć, ściąć wierzch i wydrążyć gniazda nasienne.Migdały wymieszać z figami, orzechami i dodając łyżkę powideł śliwkowych.Doprawić cynamonem.
Następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone jabłka. Owoce układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy przygotowanym wcześniej miodowym sosem.
Krok 3
Całość piec w piekarniku nagrzanym do 200' C tak długo, aż jabłka zmiękną (ok.10-15 min). W trakcie pieczenia jabłuszka polewać sosem, który się zbiera na dnie naczynia.
Krok 4
Gotowe jabłuszka wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki na ok. 30 - 40 minut.