Zapiekane jabłka z cynamonem
Składniki
Składniki podstawowe:
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120 g cukru trzcinowego
- 150 ml soku jabłkowego
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 15 g sezamu lub wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki wymieszaj razem, zawiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki do zastygnięcia.
Krok 2
Do wolnowara wrzuć obrane jabłka i pokrojone w kostkę masło z cynamonem i cukrem trzcinowym. Całość podlej sokiem. Przykryj pokrywką i ustaw poziom HIGH na 3 godziny.
Krok 3
Po ukończeniu cyklu, zetrzyj na tarce jarzynowej kruszonkę. Posyp nią jabłka w misie i wstaw do zapieczenia na 220 stopni do piekarnika na 10min.
*Podawaj np. z lodami waniliowymi lub jogurtowymi.