Pączki serowe
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 500 g sera białego trzykrotnie zmielonego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 jaja
- 1 L oleju do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Do wysokiego i szerokiego garnka wlać jeden litr oleju. Nastawić na najmniejszy ogień.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i wyrobić ciasto. Ciasto będzie dość luźne.
Krok 2
Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego bez końcówki i wyciskać nad garnkiem małe kwadraciki. Odcinać nożyczkami.
Olej jest gotowy do smażenia, gdy włożymy do niego długą wykałaczkę i zaczną unosić się wokół niego pęcherzyki.
Smażyć do zezłocenia. Studzić na papierze kuchennym. Po wystygnięciu posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!