Placuszki dyniowe z musem śliwkowym
Składniki
- 1 szklanka dyni (startej na najmniejszych oczkach na tarce)
- 1 jajko
- 40 g mąki(rodzaj mąki wg uznania)
- olej do smażenia (rzepakowy lub kokosowy)
- 1 kg śliwek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Krok 1
Do startej dyni dodajemy jajko i mąkę. Całość mieszamy do połączenia składników. Placuszki dyniowe smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, na małym ogniu.
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na ćwiartki. Połowę śliwek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem trzcinowym. Śliwki pieczemy w 180°C przez około 20 minut, w trakcie pieczenia śliwki mieszamy. Drugą połowę śliwek dusimy w garnku do miękkości.
Racuchy podajemy z musem śliwkowym i pieczonymi śliwkami. Smacznego:)