Pudding z tapioki z karmelizowanym rabarbarem i domową krówką
Składniki
Pudding z tapioki
- 0.5 szklanki tapioki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 0.5 łyżeczki cynamonu Galeo
- 1 szczpyta soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Karmelizowany rabarbar
- 6 szt rabarbaru
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 0.5 szt sok z cytryny
- 1 łyżka soku z agawy
Przygotowanie:
Krok 1
Tapiokę zalać mleczkiem kokosowym i odstawić na około godzinę.
Krok 2
Gotować tapiokę na małym ogniu wraz z cynamonem Galeo, aromatem waniliowym oraz szczyptą soli, aż do delikatnego zgęstnienia.
Krok 3
Przelać masę do słoiczków, odczekać aż ostygnie i wstawić do lodówki.
Krok 4
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na cztery części.
Krok 5
Wrzucić na patelnie i zasypać cukrem, mieszać aż do rozpuszczenia.
Krok 6
Zalać sokiem z cytryny i dodać syrop z agawy.
Krok 7
Gotować, aż rabarbar rozpadnie się, a cukier i sok zredukują.
Krok 8
Tapiokę w słoiku udekorować karmelizowanym rabarbarem, dodać ulubione dodatki np. świeże owoce lub domową krówkę z mleka kokosowego, zakręcić i zabrać ze sobą jako zdrowy posiłek do szkoły lub pracy.