Różane brownie
Składniki
- 6 jajek
- 300 g masła
- 300 g cukru
- 300 g czekolady
- 4 łyżki wody różanej
- suszone płatki róży
- 0.5 laski wanilii
Przygotowanie:
Krok 1
Do jednej miski wbij całe jajka i wsyp cukier. Używając miksera ubij na gładką puszystą masę.
Krok 2
Odważ ciemną czekoladę deserową (pow. 70% kakao) i masło (niesolonego).
Krok 3
W garnku zagotuj wodę i postaw na nim miskę, w której będziesz rozpuszczać czekoladę i masło. Uważaj, aby się nie poparzyć, więc gotuj wodę na wolnym ogniu. Dodaj wodę różaną i wanilię. Mieszaj.
Krok 4
Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem do ubitych jajek. Wkrusz pół garści płatków różanych i wymieszaj mikserem.
Krok 5
Piecz w temperaturze 180C przez 20 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto po poruszeniu całej foremki nie jest nadal płynne na środku, jeśli nie to jest gotowe. Ale, jeśli ciasto jeszcze drga i „pływa” na środku, wtedy odstaw na kolejne 2-3 minuty. Posyp resztą płatków róż na wierzchu brownie.