Sernik Cioci Jeanetty
Składniki
- 1 kg białego sera bardzo wysokiej jakości
- 5 szt jaj
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szt skórki otartej z cytryny
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru lub ksylitolu
Przygotowanie:
Krok 1
Ser zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić.
Żółtka ubić z masłem i cukrem. Dodać ser, skórkę z cytryny i mąkę. Wymieszać dokładnie.
Łyżką wmieszać białka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec około 60 minut.
Smacznego!
Podstawą dobrego sernika jest bardzo dobrej jakości ser zmielony w domowej maszynce do mięsa. Ser z gotowych wiaderek nie nadaje się do tego wypieku. Do tego sernika użyłam białego sera z ekologicznej produkcji od Nowaka. ! kg tego sera kosztuje około 40 zł.