Tiramisu z malinami
Składniki
- 60 ml mocnej kawy (u mnie było to podwójne espresso, można użyć też kawy rozpuszczalnej)
- 50 ml amaretto
- 3 szt żółtek
- 3 łyżki cukru
- 250 g mascarpone
- ok. 15 szt podłużnych biszkoptów (lady fingers)
- 1 opakowanie (pudełko) malin ok. 400 g
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowujemy kawę, studzimy. Do kawy dolewamy amaretto. Wlewamy mieszankę do głębokiego i szerokiego naczynia, moczymy biszkopty. Każdy biszkopt "obtaczamy" w płynach przez dosłownie kilka sekund! (nie mogą zbytnio namięknąć). Odkładamy biszkopty na tacę.
Krok 2
Żółtka ucieramy z cukrem do białości na puch. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy do masy jajecznej serek mascarpone.
Krok 3
Układamy w pucharkach warstwy: biszkopty (można połamać jeśli się nie mieszczą), masa serowa, maliny. Z kolejnymi postępujemy analogicznie (u mnie wyszły 3 warstwy. Przykrywamy pucharki folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby desery dobrze się schłodziły.
Smacznego! :)