Truskawkowy deser warstwowy
Składniki
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 250 ml kremówki
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 0.5 kg truskawek mrożonych
- 3 łyżeczki żelatyna
- 2 szt galaretka truskawkoa
- 250 ml kremówki
- 1.5 łyżki cukru pudru
- 1 szt śmietan fix
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
W garnku zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym.
W kremówce rozmieszać jajka i wylać na gotujące się mleko. Zdjąć naczynie z ognia i dodać rozpuszczoną w pół szklance ciepłej wody żelatynę i dokładnie wymieszać.
Masę lekko przestudzić i rozlać do szklanek. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Galaretki ugotować wg przepisu. Część galaretki wylać na płaskie naczynie . Po zastygnięciu wykroić foremką do pierniczków dekorację w kształcie serduszek. Resztę odłożyć do ostudzenia i tężejącą galaretkę wylać na śmietankowy krem.
Mus truskawkowy.
Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do garnka, masę truskawkową zagotować, dodać żelatynę i wymieszać. Zimną i tężejącą masę wylać na galaretkę. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem.
Udekorować deser bitą śmietaną za pomocą szprycy.
Warstwy deseru:
śmietankowa masa - galaretka truskawkowa - mus truskawkowy - bita śmietana - serduszka z galaretki.