Sałatka z roszponką
Składniki
Sałatka
- 1 opakowanie roszponki
- 1 filet z kurczaka
- 250 g kuleczek mozarelli
- pomidorki cherry
- kiełki słonecznika
- mieszanka kiełków
- bazylia
- pieprz
- sól
- DO KURCZAKA:
- ocet balsamiczny
- suszone pomidory
- czosnek
- bazylia
- oregano
- pieprz
- sól
- pieprz ziołowy
- papryka czerwona
Sos
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- majeranek
- czubrica
Przygotowanie:
Krok 1
Filet natrzyj przyprawami i polej octem balsamiczny. Odstaw.
Krok 2
Składniki na sos wymieszaj w jednej miseczce i wstaw do lodówki.
Krok 3
Roszponkę dokładnie opłukaj. Pozbądź się nadgniłych części - jeśli takowe są.
Krok 4
Pomidorki pokrój na mniejsze części.
Kuleczki mozarelli przekrój na połówki.
Krok 5
Roszponkę, mozarelle oraz pomidorki umieść w jednej dużej misce. Posól, popierz i posyp bazylią. Wymieszaj dokładnie.
Krok 6
Kurczaka zgrilluj na elektrycznym grillu około 5 minut.
Krok 7
Sałatkę rozłóż na talerze. Posyp ją kiełkami i ułóż pokrojonego w plastry kurczaka obok.
Według uznania polej sosem.