Makaron szpinakowy
Składniki
- 200 g makaron pełnoziarnisty
- 1 pęczek szpinak
- 1 kubek jogurt naturalny
- 3 ząbki czosnku
- 1 szt pomidor
Przygotowanie:
Krok 1
Musicie mi uwierzyć na słowo - to naprawdę będzie AŻ TAK prosty przepis. A po drugie - tak, to naprawdę będzie AŻ TAK pyszne. A więc marsz do kuchni i do dzieła!:) Gotujemy makaron tyle, by się najeść, ale nie przejeść:) Jednocześnie na drugim palniku rozgrzewamy olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek, co kto woli. Podsmażamy na niej skrojony drobniutko czosnek, sztuk: 2 dorodne ząbki, lub nawet więcej, jeśli ktoś, tak jak ja, jest prawdziwym czosnkożercą:) Po kilku minutach dodajemy szpinak - w opcji letniej jest on świeży, drobno posiekany, w opcji zimowej jest on mrożony, w liściach (bez żadnych sztucznych dodatków i sosów). Jak widać na załączonym zdjęciu, ja wciąż się trzymam wersji letniej:) Dajemy naszemu szpinakowi kilka chwil na złapanie czosnkowego aromatu, po czym dodajemy ok. pół szklanki jogurtu naturalnego i przyprawiamy: proponuję bazylię, oregano, zioła prowansalskie (czyli jeszcze więcej bazylii i oregano;)) oraz odrobinę świeżo mielonego czarnego lub białego pieprzu (biały ma łagodniejszy aromat). Odcedzamy makaron i już po chwili danie jest gotowe. Do udekorowania polecam plasterek pomidorka, który swą soczystą czerwienią wspaniale podkreśli zieleń naszego szpinakowego sosu. Pychotka! I to w zaledwie 15 minut!:)