Penne z cukinią, boczkiem, suszonymi pomidorami i fetą
Składniki
- 30 dkg razowego penne
- 1 średnia cukinia
- 10 dkg chudego boczku wędzonego
- 0.5 opakowania fety
- 0.5 cebuli
- 3 suszone pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Wstaw wodę i zagotuj makaron. (Pamiętaj żeby był al dente!)
Krok 2
Posiekaj drobno cebulkę, boczek w kosteczkę, pokrój cukinię w paski, a potem na małe, podłużne kawałki (najlepiej wielkości makaronu), połówki suszonych pomidorów w paseczki, fetę w niedbałą kostkę.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni na maśle podsmaż cebulkę i boczek - zdejmij z patelni na talerzyk. Na tą samą patelnię dodaj cukinię i podsmaż ją kilka minut, dodaj pomidorki i cebulkę z boczkiem. Dolej oliwę i fetę.
Krok 4
Odcedź makaron, wrzuć go z powrotem do garnka w którym się gotował. Dodaj do niego zawartość patelni, przykryj pokrywką i energicznie wstrząśnij tak, aby składniki się wymieszały.