Spaghetti z jarmużowym pesto
Składniki
- 25 dkg makaronu spaghetti
- 20 dkg jarmużu
- 0.5 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 garść orzechów nerkowca
- oliwa
- 1 pęczek natki pietruszki
- parmezan
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
- papryka słodka mielona
Przygotowanie:
Krok 1
Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Umyty jarmuż posiekaj na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej na patelni oliwie/oleju podsmaż przez chwilę czosnek. Następnie dodaj jarmuż i duś przez kilka minut. Zdejmij z ognia i ostudź.
Do kielicha blendera wrzuć ostudzony jarmuż, awokado, orzechy nerkowca, natkę pietruszki oraz starty na tarce parmezan. Dodaj również wszystkie przyprawy i wlej sok z cytryny, a także oliwę/olej (tylko tyle, aby łatwo było zmiksować wszystkie składniki). Całość zblenduj. W razie konieczności dolej oliwy/oleju.
W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj al dente makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Do przygotowanego pesto dodaj odcedzony makaron, wymieszaj i jeszcze chwileczkę całość podgrzej.
Przełóż na talerz i posyp startym parmezanem.