Pate z kurzych wątróbek
Składniki
- 500 g wątróbek drobiowych
- 0.25 szklanki nalewki malinowej
- 0.25 szklanki octu balsamicznego
- 0.25 szklanki sosu sojowego
- pieprz i sól
- 1 łyżka tymianku
- 15 suszonych śliwek
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 1 cebula
- 150 g masła
- jabłuszka kaparowe
- listki bazylii
Przygotowanie:
Krok 1
Wątróbkę drobiową oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 20 g masła, po czym smażymy wątróbkę tak, żeby w środku była lekko różowa (około 5 minut). Po tym czasie zalewamy wątróbki nalewką malinową, sosem sojowym i octem balsamicznym. Chwilę podsmażamy, przekładamy do miski lub naczynia od blendera. Na tej samej patelni dorzucamy 20 g masła i smażymy na rumiano cebulkę pokrojoną w kostkę. Możemy podlać odrobinę nalewką malinową. Usmażoną cebulkę dodajemy do wątróbki. Ostudzoną wątróbkę miksujemy w blenderze na gładką masę doprawiając do smaku solą, pieprzem, miodem, suszonym tymiankiem.
Krok 2
Suszone śliwki kroimy na małe kawałki, dorzucamy do gotowej masy. Przekładamy do kokilek lub małych słoiczków, albo do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce.
Krok 3
Na chrupkie pieczywo rozsmarowujemy kremowe pate. Podajemy z jabłuszkiem kaparowym, świeżym listkiem bazylii i suszoną śliwką.
Smacznego!