Pasta z bakłażana
Składniki
- 1 średni bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świerzej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażana umyć, ponakłuwać widelcem i położyć na folii aluminiowej, na blaszanej półce w rozgrzanym do 180-200 stopni piekarniku, termoobieg. Obok bakłażana ułożyć nieobrane ząbki czosnku. Piec ok 40-50 min. Bakłażan powinien opaść i zamrszczyć się.
Gdy już się upiecze skórka bez problemów odchodzi od miąższu. Bakłażany wyjąć, ostudzić, miąższ oddzielić widelcem lub łyżką od skórek, które należy wyrzucić.
Krok 2
Skórka upieczonego bakłażana bez problemów odchodzi od miąższu. Ostudzić bakłażana, miąższ oddzielić widelcem lub łyżką od skórek, które należy wyrzucić.
Krok 3
Miąższ oraz obrany upieczony czosnek posiekać drobno nożem, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać.
Krok 4
Tak przygotowaną pastę używać zamiast masła pod ser żółty lub wędlinę lub po prostu jako dodatek do świeżego pieczywa.
Można zmieniać smak przepisu: na ostro dodając posiekaną papryczkę piri-piri lub zwykłą paprykę czerwoną - podpieczoną razem z bakłażanem - wtedy cała pasta będzie czerwonawa :-)