„Chaczapuri” ze szpinakiem i mozarellą
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 ml mleka
- 0.33 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- oliwa
Nadzienie
- 2 szklanki liści szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera mozarella
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Do dania przygotowałam sos: 200 ml gęstego jogurtu, 2 ząbki czosnku rozgniecione z odrobiną soli, wszystko wymieszane i posypane słodką papryką.
Krok 2
W misce rozpuścić drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić na 10 minut. Dodać obydwie mąki, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3
Liście szpinaku umyć, czosnek obrać i drobno posiekać, mozarellę zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać czosnek, sól i pieprz, podsmażyć dwie minuty i dodać szpinak. Mieszając smażyć około 4-5 minut. Zdjąć z ognia.
Krok 4
Przygotować dużą patelnię nasmarowaną oliwą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Na środek nałożyć szpinak z czosnkiem i posypać mozarellą. Zawijając brzegi do środka dokładnie skleić. Powstanie owal, który sklejoną częścią układamy na patelni. Smażyć z każdej strony 3 minuty, a potem znów odwrócić placek i powtórzyć smażenie. Na koniec przykryć na dwie minuty pozostawiając na małym ogniu.
Krok 5
Chaczapuri po zdjęciu z patelni warto pokroić na mniejsze kawałki. Podawać z sosem czosnkowym.