Złoty śledź na puree z pieczonej papryki
Składniki
- 4 szt czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 szt filetów śledziowych
- zloty barwnik spożywczy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Skórkę papryki, na odwrotnej stronie niż szypułki nacinamy delikatnie nożem.
Krok 2
Paprykę wstawiamy do piekarnika nagrzango do 250 stopni i pieczemy do momentu, aż pojawią się czarne plamy. Po upieczeniu wrzucamy do misy i zamykamy pod folią spożywczą, trzymamy tak kilka minut.
Krok 3
Obieramy skórkę z papryki i wyjmujemy gniazdo wraz z pestkami.
Krok 4
Cebulę i czosnek szklimy na maśle, potem dodajemy obraną paprykę.
Krok 5
Do papryki, cebuli i czosnku dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz i dokładnie blendujemy.
Krok 6
Śledzia opłukujemy z oleju pod zimną wodą i smarujemy niewielką ilością barwnika spożywczego.
Krok 7
Na talerz nakładamy gotowe puree z pieczonej papryki i dodajemy ozłoconego śledzia