Korzenny tatar śledziowy Eli z żurawiną
Składniki
- 35 dkg solonych filetów śledziowych
- 1 winne jabłko
- 2 małe cebule
- 10 dkg suszonej żurawiny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 0.25 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0.25 łyżeczki mielonego imbiru
- 0.25 łyżeczki mielonych goździków
- 0.25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- kilka gałązek natki pietruszki
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Filety śledziowe umyć pod bieżącą wodą. Zalać śledzie dużą ilością wody i moczyć około godziny (czas moczenia filetów zależy od tego jak słone są śledzie).
Krok 2
Wymoczone śledzie odsączyć z wody i pokroić w dość drobną kostkę.
Krok 3
Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić.
Krok 4
Natkę pietruszki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
Krok 5
Jabłko umyć,obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Obrane jabłko pokroić w drobną kostkę.
Krok 6
Do miski włożyć śledzie,cebulę,jabłko,żurawinę i natkę pietruszki. Wsypać do śledzi cynamon,imbir,ziele angielskie,goździki i gałkę muszkatołową. Wlać sok z cytryny,olej i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
Całość wymieszać i wstawić do lodówki na całą dobę,żeby smaki się przegryzły.
Krok 8
Tatar podawać jako przekąskę. Smacznego!