Sałatka z owocem diospyros kaki i ziarnami goi
Składniki
- 1 sałata lodowa
- 0.5 opakowania roszponki
- 1 owoc diospyros kaki/sharan/persymona
- garść suszonych ziaren goi
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki czubate jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Sałatę porwać na niewielkie kawałki, dodać pół opakowania roszponki.
Owoc kaki obrać bardzo cienko, pokroić na cienkie plasterki.
Krok 2
Przygotować sos:
wymieszać oliwę z oliwek z posiekanym ząbkiem czosnku (lub wyciśniętym przez praskę), sokiem cytrynowym, musztardą, miodem i jogurtem naturalnym - i wymieszać te składniki na gładki sos tak długo aż połączą się wszystkie składniki.
Krok 3
Wylać sos na sałatę, wymieszać liście. Na wierzchu rozłożyć owoc kaki i posypać ziarnami goi.