Woreczki z jarmużem i pomidorami
Składniki
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 0.25 szklanki mąki żytniej razowej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 4 garście jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula dymka
- 1 puszka pomidorów
- 3 liście laurowe
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki sera feta
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól, wlej wodę i wyrabiaj do osiągnięcia gładkiej masy. Odstaw, aby ciasto odpoczęło.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, liście laurowe. Wszystko smaż przez minutę. Dodaj jarmuż (wcześniej sparzony wrzątkiem) i ostrą paprykę. Smaż ciągle mieszając przez 2 minuty. Wyjmij liście laurowe i wrzuć pomidory. Dokładnie wymieszaj. Duś bez przykrycia około 10 minut do zredukowania sosu. Dodaj sól, pokruszony ser feta, pieprz i zieloną czubricę.
Ciasto podziel na 4 części i rozwałkowuj tworząc koło grubości ok 5 mm. Nakładaj sos i sklejaj ciasto tak, aby utworzyć woreczek. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz do zrumienienia, około 8 minut.
Po wyjęciu z piekarnika skrop odrobiną oleju i sokiem z cytryny.
Smacznego!