Sałatka piknikowa z grzankami
Składniki
- 0.5 sałaty
- 2 szt pomidory
- 0.33 szt czerwonej papryki
- 0.5 szt ogórka
- 5 dkg żółtego sera
- 5 dkg szynki konserwowej
- 5 szt rzodkiewek
- 8 kawałków chleba tostowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka szczypiorku
- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0.5 łyżeczki kurkumy
- 0.5 łyżeczki oregano
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 1 ostra papryka
Przygotowanie:
Krok 1
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać.
Krok 2
Tosty oprószyć obficie ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki. Szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Sosem polać warzywa.