Sałatka z wątróbką i sosem malinowym
Składniki
Sałata
- 25 dkg wątróbki drobiowej
- 0.5 opakowania rukoli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szalotka pokrojona w krążaki
Sos malinowy
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
- 50 ml octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 10 malin do dekoracji sałatki
Przygotowanie:
Krok 1
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z białych przerostów i błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na gorącą patelnię dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy przygotowaną wątróbkę. Smażymy z każdej strony ok 2-3 min. Czas smażenia zależny od naszych wątróbkowych upodobań jeśli lubimy różową w środku po 2 min z każdej strony powinny być wystarczające, jeśli bardzo wypieczoną lepiej ją smażyć ok 4 min z każdej strony. Ja osobiście nie przyprawiam wątróbki w trakcie smażenia, robię to po ułożeniu na sałacie.
Krok 2
Sos malinowy - najlepiej zrobić go wcześniej, lubi trochę odpocząć: do rondelka wrzucamy maliny dodajemy ocet balsamiczny, łyżkę miodu, wino. Całość zagotowujemy mieszając co chwila. Gotujemy redukując do ok 2/3 objętości. Dodajemy sól i pieprz według uznania. Zredukowany sos przecieramy przez sitko. Po przetarciu powinien powstać gęsty sos o pięknym ciemno bordowym kolorze. Jeśli macie wrażenie, że sos jest zbyt płynny, można go jeszcze raz lekko podgrzać w rondelku do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ważna informacja ciepły sos ma dużo bardziej płynną konsystencję.
Krok 3
Na talerzu układamy rukolę, wątróbkę, szalotkę, świeże maliny. Całość oprószamy solą i świeżym pieprzem oraz polewamy sosem.
Gotowe, smacznego