Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami
Składniki
- - sałata lodowa pół główki - krewetki tygrysie, parzone 250g - pomidorki koktajlowe 150 g - sok z cytryny 1 łyżka - płatki chilli 1/4 łyżeczki - olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki - natka pietruszki 3 gałązki - woda 50 ml
- - cukier 1 płaska łyżka - czosnek 1 ząbek - sos rybny 1 łyżka - sok z limonki 1 łyżka - sos sojowy jasny 2 łyżki - papryczka chilli ½ sztuki - imbir 1 cm korzenia - sól do smaku - chleb tostowy pszenny np. Dan Cake 4 kromki - parmezan 30 g
Przygotowanie:
Krok 1
Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki zamarynować w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zagotować wodę z cukrem, wystudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę i zrumienić na suchej patelni. Tuż przed podaniem sałatkę posypać startym parmezanem i złotymi grzankami.