Gofry ze szparagami na wiosenne śniadanie
Składniki
- 4 szt jajka
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 8 szt plasterków szynki
- 0.5 szt masła (do smażenia)
- 4 szt gofry gotowe, np. od Dan Cake Polonia
- 4 plasterki sera żółtego
- 2 łyżki octu
- 1 szczpyta sól, pieprz, papryka słodka i cukier do smaku
- 1 pęczek natki pietruszki (do dekoracji)
Przygotowanie:
Krok 1
1. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu.
Krok 2
2. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy.
Krok 3
3. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił.
Krok 4
4. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek. W płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty.
Krok 5
5. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych.
Krok 6
6. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką.
Krok 7
7. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.