Omlet z serem i tuńczykiem
Składniki
Składniki na sałatkę z tuńczyka:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki cebuli
- 0.25 szklanki majonezu
- 1 łyżka posiekanego selera naciowego
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka kaparów
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Składniki na omlet
- 6 jaj
- 60 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 0.25 łyżeczki soli morskiej
- szczypta pieprzu
- 0.5 szklanki startego sera żółtego
Przygotowanie:
Krok 1
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sałatki z tuńczykiem i odstaw.
W drugiej, większej misce, dokładnie roztrzep trzepaczką jajka z mlekiem po czym dopraw powstałe ciasto solą i pieprzem do smaku.
Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę masła i rozprowadź je na całej jej powierzchni. Wylej połowę ciasta jajecznego i rozprowadź cienką warstwą. Gdy wierzch omleta będzie już ścięty, posyp go połową sera żółtego, podgrzej przez chwilę i zsuń nie składając na talerz.
Natychmiast wyłóż połowę sałatki z tuńczykiem i złóż omlet na pół. Powtórz te czynności z drugim omletem i podawaj.