Sos chrzanowy
Składniki
- 250 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka *
- 2 łyżki masła
- 1.5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki chrzanu **
- szczypta cukru
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i mleko. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku przyprawami.
* można zastąpić śmietaną, jednak wersja z mlekiem jest znacznie lżejsza
** jeśli lubicie mocne, zdecydowane smaki, możecie dodać więcej chrzanu