Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon
Składniki
- 500 ml buliony drobiowego
- 200 g filetów z kurczaka
- 120 g fasolki szparagowej zielonej
- 180 ml mleka kokosowego
- ½ papryczki Komodo Dragon
- 1 dojrzałe mango
- 2 marchewki
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka masła klarowanego
- ½ limonki
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo
- 150 g makaronu ryżowego
Przygotowanie:
Krok 1
Szalotkę, marchew, mango i czosnek obieramy. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchew kroimy w plasterki, a mango w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek i papryczkę Komodo Dragon. Chwilę podsmażamy, aby szalotka się zeszkliła. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i marchew. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, paprykę słodką mieloną i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mango, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym.
Notes
- przy krojeniu papryczki należy zachować ostrożność. Warto użyć rękawiczek.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ostra-zupa-z-kurczakiem-mango-i-papryczka-komodo-dragon/