Zupa rybna
Składniki
część I.
- 6 cebul
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
część II.
- 1 kg ryby
- 1.5 cytryny
- 1 łyżka vegety
- 6 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 20 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 pęczek pietruszki
- papryka czerwona
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1 szklanka białego wina
Przygotowanie:
Krok 1
Zetrzeć na tarce o średnich oczkach cebulę, marchew i pietruszkę.
Krok 2
Rzeczną rybę (oczyszczona z łusek i wnętrzności) pokropić połówka cytryny. Posypać vegetą oraz 3 ząbkami pokrojonego czosnku i odstawić na 2 godziny.
Krok 3
Składniki z I kroku wrzucić do garnka około 5 litrów. Zalać w 2/3 części wodą. Wrzucić liść laurowy, pieprz, wiązkę pietruszki, pokrojoną 1 cytrynę bez skórki, pokrojoną paprykę, 3 ząbki czosnku i słodką mieloną paprykę. Gotować 1h, po czym dodać rybę i gotować około 2 godzin. Następnie dodać sok pomidorowy i wino. Można doprawić vegetą dodatkowo lub solą, mieloną słodką papryką, mielonym pieprzem. Sok pomidorowy można zastąpić koncentratem pomidorowym.