Wigilijna zupa grzybowa
Składniki
- 1.5 szklanki suszonych prawdziwków
- 12 dkg masła
- 1 duża cebula
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 0.5 łyżki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby namoczyć w 3 litrach wody.Ugotować w tej samej wodzie do miękkości z vegetą i listkiem laurowym ok.30 minut,przecedzając wcześniej, by usunąć ew. zanieczyszczenie z grzybów.
Krok 2
Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na rozpuszczonym maśle , zasypać mąką i dobrze rozmieszać.Wlać trochę wywaru z grzybów, zagotować i całość wlać do prawdziwków.
Krok 3
Mieszając co jakiś czas chwilę pogotować.Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grubym makaronem i posypaną natką pietruszki.