Zupa ogórkowa – taka z czasów dzieciństwa
Składniki
- 1 L słoik ogórków kiszonych
- 1.5 L bulionu warzywnego
- 6 ziemniaków
- 6 łyżeczek śmietanka 12% lub 18%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w małą kostkę, umyj i zalej wodą. Ugotój, ale uważaj żeby ich nie rozgotować, odcedź.
Ogórki kiszone zetrzyj na dużych okach tartki, nie odciskaj ich, zachowaj wypływające z nich płyny.
Krok 2
Do sporego garnka przelej bulion, dodaj starte ogórki, dolej do smaku wody ze słoika (ja wlewam całą zawartość, bo lubię jak ta zupa jest kwaśna, a potem po dodaniu śmietany - kwaśno słodka) i ziemniaki. Można jeśli zostanie z rosołu dodać marchewkę. Posól i popieprz. Zagotuj wszystko przez chwilę.
Krok 3
Nalej zupę na talerze, dodaj łyżeczkę śmietany - a potem rozmieszaj ją na całej powierzchni zupy - i smacznego!
W wersji dla dzieci, kiedy były bardzo malutkie - miksowałam wszystkie składniki na jednolitą papkę i podawałam butelką. Było to świetne rozwiązanie, bo jednym obiadem raczyłam się ja i moje pociechy :-)