Bardzo dobrze pamiętam smak placków na zsiadłym mleku robionych przez moją babcię, zawsze dodawała jabłka i całość posypywała cukrem pudrem. Kocham je, ale, ale osobiście wolę w plackach bardziej wyraziste smaki, więcej kwasowości i aromatów oraz dodatek miodu zamiast cukry pudru przemawia do mnie :).
Dostałam letnie wyzwanie od Krasnystaw na zrobienie dania z zsiadłym mlekiem, Przestawiam Wam placki z zsiadłego mleka z malinami i miętą, udekorowane garścią świeżych malin i polane miodem, ja dla mnie plackowy hit bez dwóch zdań:
Składniki:
400 ml zsiadłego mleka Krasnystaw
160 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody
300 g malin
listki mięty
miód do polania
Ilość placków: 16-20 szt
Przygotowanie:
Do większej miski wlej zsiadłe mleko, dodaj mąkę, jaja i sodę, całość zmiksuj na jednolitą masę. Listki mięty drobno posiekaj. Część przygotowanych malin lekko zgnieć widelcem i dodaj wraz z posiekaną miętą do ciasta na packi.
Patelnię rozgrzej, lekko natłuść, wylewaj packi, smaż je do momentu pojawienia się pękających bąbelków i lekkiego zarumienienia. Przewróć na drugą stronę smaż do lekkiego zarumienienia.
Gotowe placki udekoruj świeżymi malinami, świeżymi listkami mięty,
polej miodem, daję słowo będzie smacznie 🙂
P.S.
Maliny można jak najbardziej zastąpić innymi owocami sezonowymi: borówkami, jagodami, truskawkami, morelami
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.