Wieczór w Luzomanii

W ciepły wiosenny wieczór mieliśmy przyjemność uczestniczyć w kolacji na zaproszenie Janusza St. Andrasz, która odbyła się w gościnnych progach jego domu. Gospodarz, autor przewodnika po Portugalii i twórca bloga Luzomania, w ten sposób zainaugurował funkcjonowanie kulinarnej części bloga. Kolację przygotował osobiście przy pomocy Manuela Maiorala, importera win portugalskich Atlantika, który dostarczył wina.

Wieczór rozpoczęliśmy od Aveleda Fonte.Jest to lekkie, świeże owocowe wino. W nosie i na podniebieniu wyraźne aromaty jabłek, dojrzałych owoców cytruso wych. Dobrze zrównoważone. Miękki i jedwabisty finisz.

IMG_9896

Podane dobrze schłodzone idealnie pasuje, jako aperitif oraz do lekkich potraw, ryb oraz owoców morza. Jest to klasyczny Vinho Verde.

IMG_9898
Pausa białe
Pausa Branco to kupaż typowo Portugalskich szczepów Arinto, Siria, Antão Vaz i Fernão Pires. Białe orzeźwiające wino pachnące owocami tropikalnymi ( melon, cytrusy) z lekkimi nutami mineralnymi. Na podniebieniu owocowe, eleganckie, świeże o dobrej kwasowości. Podawać mocno schłodzone.

IMG_9832
Pausa czerwone
Wino z regionu Alentejo. Z winnicy Illex Vinhos. Jest to kupaż Touriga National 60%, Syrah 30%, Petit Verdot 5%, Tinta Barocca 5%. Wino w kolorze ciemnej intensywnej czerwieni. Nos to aromaty korzenno ziołowe oraz owocowe (jeżyna, czarna porzeczka). Usta dobrze zrównoważone z posmakiem wiśni oraz jeżyn. Finisz długi przyjemny. Bardzo dobre wino.

IMG_9828
BEREK
Wino, którego nie można nie zauważyć. Etykieta zaprojektowana przez Andrzeja Mleczkę to mini komiks pokazujący „ berka”. Jest to etykieta przygotowana na rynek polski i tylko tu dostępna. Istnieje też wiele innych „mutacji” narodowych gdzie etykiety projektowali znali i lubiani miejscowi artyści.

Wino wyprodukowane przez Dirka Niepoorta w dolinie Douro.

Kolor ciemno rubinowy. W nosie przede wszystkim aromaty leśnych owoców, wiśni, śliwek oraz ziół i przypraw. W ustach wyczuwalne owoce oraz łagodne taniny. Długi głęboki finisz. Wino z dużym potencjałem.

IMG_9865
Na początek podane zostały zakąski: sałatka z ciecierzycą, sałatka z soczewicą, makrela z puszki ( z portugalskiej puszki), półmisek wędlin oraz Tremoços – łubin, popularny portugalski przysmak, podobny w formie do naszego bobu i tak samo jedzony.

Na ciepło podany został dorsz na sposób Bras oraz Acorda de mariscos – tradycyjna, chłopska potrawa z regionu Alentejo, tu mocno wzbogacona różnymi owocami morza.

IMG_9870
W trakcie wieczoru Anders Emich przedstawiciel stowarzyszenia Rada Oliwy z Oliwek opowiedział nam o oliwach i o tym jak oliwę degustować. Mieliśmy przyjemność próbować trzech oliw z Herdade Esporao, do oliwy podany był bolo de caco – tradycyjny portugalski wypiek – chleb.
450g mąki pszennej
7g drożdży suszonych,
1 łyżeczka soli,
100g batatów,
250 ml ciepłej wody,
masło do smażenia

Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę.

Mąkę, drożdże, sól, bataty wyrabiać dodając ciepłą wodę – mamy otrzymać plastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na godzinę. Uformować 3 płaskie okrągłe placki, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. I następnie smażyć na maśle, około 8-10 minut z każdej strony na ładny rumiany kolor.

2013_06_06_luzomania

Wieczór zakończył tradycyjny deser portugalski – baba de camelo, czyli ślina wielbłąda – dlaczego wielbłąda….

Jest bardzo prosty w przygotowaniu, trzeba tylko chwilę wcześniej pomyśleć, że mamy na niego ochotę.

puszka mleka skondensowanego słodkiego,
6 jajek,

Mleko gotować 3 godziny, podczas gotowania puszka musi cały czas musi być przykryta wodą. Mleko odstawić do przestygnięcia i dopiero otwierać. Jajka sparzyć, oddzielić zółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Żółtka utrzeć z ugotowanym mlekiem, połączyć delikatnie z białkami. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Do deseru podane było Moscatel de Setúbal Roxo

królestwo garów

Gotuję - bo lubię, jem – bo lubię, piję wino – bo lubię. Gotuję od zawsze, bloguję od niedawna. Szukam nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. A kiedy udaje się dobrać odpowiednie wino do nowego "pomysłu" jestem tym bardziej zadowolona z siebie i z tego, że mogłam uszczęśliwić innych. Mogę pomóc w przygotowaniu przyjęcia ( do 10 -12 osób) w domu Gospodarza. Prowadzę bloga kulinarnego królestwo garów http://krolestwogarow.blogspot.com

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×