Pierś z kaczki z tymiankiem

Wiem, część z Was od dawna się pytała o przepis za kaczkę z tymiankiem, jabłkami i konfitowanym czosnkiem, miło mi poinformować, że dziś jest ten dzień 🙂Historie przepisów nigdy nie są proste, czasem coś gotujesz dziesiątki razy i ciągle brak czasu na nagranie i zrobienie zdjęć. Tu przychodzi ten jakże ważny moment, moment w którym na scenie pojawia się przesyłka z mega okazałymi pękami świeżego tymianku od Baziółka i jest decyzja, że nie mogę sobie odmówić zrobienia kaczki z pękami świeżego tymianku i oczywiście zdjęć do tego procederu :).

Pierś z kaczki z tymiankiem

  • piersi kaczki
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 gałązek świeżego tymianku najlepiej od Baziółka (jest mega)
  • 2 jabłka, twarde, soczyste
  • sól

IMG-8622

Przygotowanie:

Piersi z kaczki umyć, osuszyć. Skórę (od strony tłuszczu) naciąć w karo, posolić.

Na rozgrzaną patelnię położyć: pierś kaczki, świeży tymianek w gałązkach, całe ząbki czosnku (w łupinach), lekko rozgniecione, jabłka pokrojone w ósemki. Pierś kaczki kładziemy naciętą skórą do dołu i smażymy do momentu całkowitego wytopienia tłuszczu (czas zależy od grubości tłuszczu, warto dobrze go wysmażyć). Następnie przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy (w zależności od grubości piersi i od tego – jaki stopień wysmażenia preferujemy) od 4 do 6 minut.

Jeśli pierwszy raz smażycie pierś z kaczki zawsze można odciąć końcówkę jednej z piersi i zobaczyć na jakim etapie wysmażenia jest pierś. Kaczkę zdejmujemy z patelni. Układamy na folii aluminiowej i pozwalamy jej odpocząć około 3 minut. Tak przygotowane piersi kaczki kroimy na plastry (grubość zależy od naszych preferencji) i układamy na talerzu.

Dekorujemy łodygami tymianku, układamy jabłka i czosnek.

Będzie pyszna, gwarantuję 🙂

IMG-8624 IMG-8625

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×