Wiem, część z Was od dawna się pytała o przepis za kaczkę z tymiankiem, jabłkami i konfitowanym czosnkiem, miło mi poinformować, że dziś jest ten dzień 🙂Historie przepisów nigdy nie są proste, czasem coś gotujesz dziesiątki razy i ciągle brak czasu na nagranie i zrobienie zdjęć. Tu przychodzi ten jakże ważny moment, moment w którym na scenie pojawia się przesyłka z mega okazałymi pękami świeżego tymianku od Baziółka i jest decyzja, że nie mogę sobie odmówić zrobienia kaczki z pękami świeżego tymianku i oczywiście zdjęć do tego procederu :).
Pierś z kaczki z tymiankiem
Przygotowanie:
Piersi z kaczki umyć, osuszyć. Skórę (od strony tłuszczu) naciąć w karo, posolić.
Na rozgrzaną patelnię położyć: pierś kaczki, świeży tymianek w gałązkach, całe ząbki czosnku (w łupinach), lekko rozgniecione, jabłka pokrojone w ósemki. Pierś kaczki kładziemy naciętą skórą do dołu i smażymy do momentu całkowitego wytopienia tłuszczu (czas zależy od grubości tłuszczu, warto dobrze go wysmażyć). Następnie przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy (w zależności od grubości piersi i od tego – jaki stopień wysmażenia preferujemy) od 4 do 6 minut.
Jeśli pierwszy raz smażycie pierś z kaczki zawsze można odciąć końcówkę jednej z piersi i zobaczyć na jakim etapie wysmażenia jest pierś. Kaczkę zdejmujemy z patelni. Układamy na folii aluminiowej i pozwalamy jej odpocząć około 3 minut. Tak przygotowane piersi kaczki kroimy na plastry (grubość zależy od naszych preferencji) i układamy na talerzu.
Dekorujemy łodygami tymianku, układamy jabłka i czosnek.
Będzie pyszna, gwarantuję 🙂
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.