Krem z dyni z mleczkiem kokosowym – Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy.
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy, także drobno siekamy.
Do wyższego lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Całość podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 min.
Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe,posiekane listki kolendry, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy ponownie. Talerze z kremem dekorujemy listkami kolendry. Smacznego 🙂
Dynia, królowa jesiennych i zimowych stołów. Można ją przyrządzać na słono lub słodko. Niska wartość kaloryczna i wysoka wartość odżywcza oraz bogactwo witamin i minerałów. Namawiamy do kuchennego eksperymentowania z dynią.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.