W większości domów w okresie przed świątecznym piecze się pierniki, od niedawna dużą popularność zdobywa dekorowanie domowych pierników. Dekorować pierniki może każdy, nie potrzebne są do tego super umiejętności plastyczne. Każdy ręcznie udekorowany piernik ma swój niepowtarzalny urok i nawet jeśli wzór nie jest perfekcyjny to i tak nie ma to znaczenia. Dekorowanie to zajęcie dla całej rodziny, grupy przyjaciół, znajomych, świetny sposób na wspólne spędzenie czasu. Chcecie zrobić i udekorować pierniczki? Wrząca Kuchnia ma dla Was kilka porad:
Czego potrzebujemy:
– właściwe ciasto, ciasto może być kruche do cienkiego wałkowania lub pulchne rosnące
– lukry, polewy – będziecie ich potrzebować jako bazy lub do dekorowania
– dodatki dekoracyjne
Jeśli jesteście gotowi na pieczenie i dekorowanie pierników, przygotowaliśmy dla Was kilka sprawdzonych przepisów.
Ciasto na pierniki
Wybór nie jest trudny, poniżej znajdziecie przepisy na trzy rodzaje ciasta:
Pierniczki alpejskie: miękkie, puszyste, idealne. A polane białym lukrem smakują wyśmienicie. Przepis znajdziecie (tu)
2. Pierniki cienkie tradycyjne
Ciasto na cienkie pierniki łatwo wyrobić i świetnie się później rozwałkowuje. Do tych pierników proponujemy dekoracje z białka i cukru pudru, a także z czekolady gorzkiej i deserowej. Wszystkie wskazówki znajdziecie w przepisie (tu)
3. Pierniki bezglutenowe z cukrem trzcinowym
Pyszne pierniki mogą nie zawierać glutenu, przepis został stworzony na bazie zwykłego przepisu składniki zakazane zastąpione tymi dozwolonymi. W smaku są świetne. Przepis znajdziecie (tu)
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.