Miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów biała truflę.
Trufla ma kształt bulwy z chropowatą skórką. Występuje niezwykle rzadko dlatego też jej cena jest bardzo wysoka. Jej bardzo silny zapach i aromat sprawia, że nawet niewielka jej ilość nadaje potrawie charakterystyczny smak i zapach. W podanych nam daniach nie została użyta świeża trufla lecz przetwory z niej wykonane właśnie w SAVINI TARTUFI.
W pięknych wnętrzach restauracji CONCEPT – mieszczącej się w dawnej łaźni – w przyjemnej niespiesznej atmosferze, w doborowym towarzystwie degustowaliśmy 12 win, które prezentował Riccardo Gabriele. Są one w większości jeszcze niedostępne w Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni.
Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania
MANICARDI – “Vigna Ca’ del Fiore” DOC Lambrusco Gasparossa 2012 – Crostino Toscano z kremem truflowym
COLLE SANTA MUSTIOLA – „Poggio ai Chiari” IGT Toscana Sangiovese 2005
BOSCARELLI – Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2010
GIACOMO FENOCCHIO – „Bussia” Barolo DOCG 2009
TAVERNA – Aglianico del Velture DOC 2009 Roladki z szynki parmeńskiej z nadzieniem z nóżek wieprzowych i jajek
przepiórczych z dodatkiem trufli.
TENUTA LENZINI – Syrah IGT Toscana Rosso 2009
FATTORIA LAVACCHIO – “Cedro” Riserva DOCG Chianti Rufina 2008
PODERE LA CHIESA – „Sabiniano di Casanova” IGT Toscana Rosso 2008
BADIA DI MORRONA – „N’Antia” IGT Toscana Rosso 2009 Risotto z kremem z sera Parmigiano Reggiano i Trufli.
IL MORO – „Il Moro di San Giovanni” IGT Toscana Rosso 2010
FATTORIA CASA DI TERRA – „Moreccio” DOC Bolgheri Rosso 2010
DI FILIPPO – Sagrantino di Montefalco DOCG 2009 Filet mignon z kasztanami i płatkami Trufli.
oraz deser:
Suflet orzechowy z lodami mlecznymi i polewą z miodu aromatyzowanego Truflą.
Z win najbardziej zapadły mi w pamięci:
Mocno skoncentrowane pochodzące w 100% ze szczepu Aglianico TAVERNA – „Aglianico del Velture” DOC 2009 z dominującymi aromatami dojrzałych malin i czerwonych owoców. Świeże i owocowe. Bardzo aromatyczne owocowo-kwiatowe BOSCARELLI – Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2010. FENOCCHIO – Barolo „Bussia” DOCG 2009 to 100% Nebbiolo. Wino to urzekło mnie aromatami wiśni, dzikich malin, nutami lukrecji, goździków i przypraw oraz kandyzowanych skórek owoców cytrynowych. Wino o bardzo dobrej strukturze. Świeże i z długim przyjemnym finiszem. PODERE LA CHIESA – „Sabiniano di Casanova” IGT Toscana Rosso 2008 to 60 % Sangiovese, 25 % Cabernet Sauvignon i 15% Merlot. Doskonale owocowe, z długim finiszem.FATTORIA CASA DI TERRA – „Moreccio” DOC Bolgheri Rosso 2010 to wspaniały smak i aromat czerwonych owoców, przypraw i wanilii. Gładkie i jedwabiste taniny FATTORIA LAVACCHIO – “Cedro” Riserva DOCG Chianti Rufina 2008 o pięknym rubinowym kolorze. Aromaty pikantne intensywne. W smaku czuć dojrzałe wiśnie i lekkie nuty wanilii. Wino jest miękkie i jedwabiste. Taniny ładnie wtopione.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.