Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem

Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej. Czy sama nazwa tego przepisu nie powoduje, że chcecie zrobić ten przepis. Ja już go wypróbowałam teraz czas na  Was!

Kilka dni temu byłam na warsztatach zorganizowanych przez Śliwki Kalifornijskie. Jak zazwyczaj nie były to tylko warsztaty na których gotowaliśmy, tym razem uczyliśmy się bardzo trudnej sztuki kaligrafii (uwielbiam takie estetyczne szczegóły) i zdobienia nią wielkanocnych jajek oraz jak zazwyczaj podpatrzyłam jak cudownie udekorować świąteczny stół. Sami zobaczcie jak wyglądał, czuć kolorową piękną wiosnę 🙂

dekoracja wielkanocnego stołu

Na warsztatach zawsze szukam przepisów, których jeszcze nie robiłam, człowiek uczy się całe życie, prawda?

I tym razem znalazłam przepis, który wpadł mi w oko a nawet bardziej w smak. Mazurek bez pieczenia, z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej, czyż nie brzmi to smakowicie? Ja już nawet wiem jak smakuje dlatego w tym roku pojawi się na moim świątecznym stole. Specjalnie dla Was publikuję przepis poniżej, namawiam do wypróbowania w najbliższe święta i zaskoczenia swoich najbliższych nowym, nietuzinkowym smakiem świąt i uwaga przepis jest w 100% wegański i bez pieczenia 🙂

Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem

Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem
Składniki na 1 mazurek:
300 g śliwki kalifornijskiej
300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji)
2 szczypty soli
Skórka z 1 pomarańczy
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka rodzynek
4 śliwki kalifornijskie
1 łyżka płatków migdałowych

Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości – do 7 dni.

Do wpisu kilka zdjęć z warsztatów, Śliwki Kalifornijskie, świetny jakościowy czas i super przygotowane warsztaty 🙂

 

Julita

 

śliwki kalifornijskie Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem 115

 

 

 

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×