Słoneczna i pełna atrakcji Chorwacja to jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych w ostatnich latach. Znana z pięknych wybrzeży, malowniczych wysp i miast o fascynującej historii, może też oczarować turystów swymi przysmakami. Co warto wiedzieć o kuchni tego kraju? Jakich dań koniecznie trzeba skosztować podczas podróży po Chorwacji?
Większość turystów korzysta z hotelowych restauracji. Mimo, że większość biur, jak np. Rainbow Tours, może nam zaoferować urlop w Chorwacji z pełnym wyżywieniem, warto znaleźć trochę czasu na to, by skorzystać z lokalnych barów i restauracji. To w nich osoby korzystające z pełnego wyżywienia w hotelu będą mogły skosztować wybornych przekąsek, z kolei osoby korzystające z wyżywienia HB (czyli śniadań i obiadokolacji) – pysznych dań obiadowych. Restauracji oraz barów w tych miejscowościach, w których rozwija się turystyka, jest wiele. Z jakich rozwiązań można skorzystać? Bife to odpowiedniki naszych barów, w których można kupić tanie dania barowe. Znane są też bary mleczne oraz bary szybkiej obsługi. Goniona to kolejny typ lokalu gastronomicznego, z którym można się spotkać w Chorwacji. To mała, rodzinna restauracja, która przyciąga i ciekawym menu, i ciepłą atmosferą. Są i bary, które skupiły się na serwowaniu dań rybnych oraz potraw z owoców morza, są i tradycyjne restauracje, w których można delektować się tradycyjną kuchnią europejską. Znane są też chorwackie targi, na których każdy może kupić świeże produkty spożywcze w przystępnej cenie. Z tych skorzystać mogą ci, którzy chcą z Chorwacji przywieźć nieco zapasów, by już w domu, we własnej kuchni, przywołać choć na chwilę smak i zapach wakacji.
Jakie dania są symbolami kuchni Chorwacji?
Kuchnia chorwacka jest dość zróżnicowana, a każdy region ma swą specyfikę. Inaczej jada się w środkowej części kraju, inaczej na terenie Dalmacji czy Istrii. Każda wyspa ma swój przysmak, każdy region ma swe unikalne dania. Wybór specjałów, których w czasie podróży po Chorwacji warto spróbować, jest zatem bardzo szeroki i niezwykle różnorodny. Dla tych, którzy spędzają wakacje na chorwackich wyspach, przysmakiem godnym polecenia staje się ser owczy z wyspy Pag. Popularne są też mięsa, a w szczególności jagnia z rożna oraz gulasz. W gronie zup dominują jarzynowe, choć dla turystów ciekawym doświadczeniem staje się degustacja chorwackiego bulionu, gotowanego na mięsie ryb. Dania z ryb i owoców morza są oczywiście najlepiej znane. Ich najszerszy asortyment pojawia się w rejonie Dalmacji oraz Istrii, a więc tam, gdzie plaże przyciągają najwięcej turystów. Faszerowane sardynki, potrawka z ryb w sosie pomidorowym oraz wszelkiego rodzaju ryby podawane z rusztu lub jako dania smażone – taki asortyment dominuje w nadmorskich kurortach. Ciekawie prezentują się też chorwackie sałatki warzywne, w których najczęściej pojawiają się pomidory, cebula oraz smażona papryka.
W chorwackiej diecie ważne miejsce zajmują też wina. Długa tradycja związana z ich produkcją sprawia, że stały się one kolejnym symbolem tego kraju. Wina białe, czerwone są tu oferowane w licznych restauracjach i winiarniach, należą też do najpopularniejszych pamiątek, jakie turyści przywożą ze sobą z wakacji w Chorwacji.
Niezwykle zróżnicowana kuchnia chorwacka to ciekawe dania obiadowe oraz niezwykle bogaty asortyment przystawek. Każda potrawa ma tu swą specyfikę, każda może oczarować turystów swym smakiem i aromatem. Dania mięsne oraz rybne, przysmaki powstające z owoców morza – oto potrawy, z którymi z pewnością warto się zapoznać w czasie pobytu w Chorwacji.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.