Rusza druga edycja jedynego miejskiego festiwalu kulinarnego na Śląsku!
11 października, od 12.00 do 20.00 // MENUfaktura / Katowice ul. Porcelanowa 23
Trójka Top Chefów, znanych z programu telewizyjnego przygotowuje kolację niespodziankę w postindustrialnej przestrzeni, w hali byłej fabryki porcelany staną stoiska lokalnych restauratorów, będzie można kosztować jagnięcych hot-dogów, ekologicznych serów, prawdziwych holenderskich śledzi czy japońskiego sushi. Przed halą zaparkują też foodtrucki – serwujące ostatnio tak popularne jedzenie na kołach. Na uczestników czekają też bezpłatne warsztaty z degustacją wina, hiszpańskiej oliwy, z zasadami zachowania się przy stole czy opowieści o designie i projektantach tworzących dla potrzeby stołu. Odbędzie się dodatkowo otwarty pokaz gotowania Adriana Feliksa, uczestnika programu Top Chef, który na jesienną edycję wybrał celowo temat dyni. Tak jak ostatnio, na gości czeka DJ z muzyką, a wieczorem pokaz barmański. Za wyjątkiem kolacji, na którą obowiązuje opłata, wstęp na festiwal wolny.
GASTROfaza
12.00 – 20.00
Prezentacja lokali, produktów i foodtrucków ze specjalnym festiwalowym menu. Wstęp wolny.
NOWALIJKI
12.00 – 18.00
Bezpłatne warsztaty na temat designu, savoir-vivru, degustowania wina czy oliwy, pokaz barmański oraz pokaz gotowania z wariacją na temat dyni w wykonaniu Top Chefa Adriana Feliksa. Wstęp wolny – zgłoszenia e-mailowe.
POP-UP MENU 19.00-21.00
5-daniowa kolacja z menu niespodzianką w pofabrycznej przestrzeni – gotuje trio Top Chefów: PRZEMEK BŁASZCZYK (finalista II edycji Top Chef, uczestnik stażu w ***restauracji Arzak), ADRIAN FELIKS (staż u Modesta Amaro) oraz MARCIN CZUBAK (uczestnik obecnej edycji Top Chef). Obowiązują bilety.
FOTOfaktura 18.00
Konkurs i wernisaż fotografii blogerów kulinarnych z regionu. Wstęp wolny.
Więcej informacji na stronie wydarzenian na Facebooku (oglądanie profilu nie wymaga rejestracji na portalu)
https://www.facebook.com/MENUfaktura.Katowice
CO?
Na wzór innych polskich miast (NajedzeniFest w Krakowie czy Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu) organizujemy pierwszą edycję wydarzenia dla miłośników dobrego i głównie lokalnego jedzenia, chcemy spotkać mieszkańców wokół stołu i udowodnić, że także w Katowicach i okolicznych miastach pojawiają się świetne inicjatywy w gastronomii. Chcemy rozbudzać wasz apetyt nie tylko na konkretne smaki, ale przede wszystkim na szeroko rozumianą kulturę kulinarną.
KTO?
MENUfaktura to przede wszystkim inicjatywa pasjonatów. Siły do działania połączyli pomysłodawcy, firmy JOHN LEMON, Przemek Błaszczyk (chef bistro Mañana i uczestnik programu Top Chef) oraz Ola Oslislo (recenzentka kulinarna i autorka bloga Ostryga). Mięsożerni, nienawykli do diet, wybredni w smakach i na dobre zakochani w Śląsku, stąd zdeterminowani, by zorganizować MENUfakturę tu i teraz.
GDZIE?
Postindustrialnej przestrzeni dla MENUfaktury mogą nam pozazdrościć organizatorzy podobnych wydarzeń w Polsce, spotkamy się bowiem w byłej fabryce porcelany, gdzie kreatywne działania różnym partnerom umożliwia Fundacja Giesche. Ulokowana w przestrzeni technologicznego parku STACJA KATOWICE to klub, który od katowickiego Spodka dzieli zaledwie 11 minut jazdy samochodem (Katowice, ul. Porcelanowa 23).
KIEDY?
Drugą edycję zaplanowaliśmy na 11 października 2014 r. (sobota) w godzinach 12.00-21.00. W programie m.in.:
–> GASTROfaza: prezentacja lokali i produktów z regionu, alternatywna strefa piwa, food trucki, wybór najlepszej restauracji/bistro prezentowanej podczas MENUfaktury przez uczestników.
–> NOWALIJKI: nowe informacje na temat kultury kulinarnej (spotkania, wykłady i warsztaty)
–> POP-UP MENU – 5-daniowa kolacja z menu niespodzianką i wyselekcjonowanym winem w pofabrycznej przestrzeni (dla 30 osób gotować będzie Przemek Błaszczyk, uczestnik programu Top Chef oraz stażysta w 3*** restauracji Arzak w Hiszpanii)
–> FOTOfaktory – konkurs na fotografię kulinarną dla blogerów z regionu oraz wernisaż zdjęć.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.