W naszych codziennych jadłospisach zdecydowanie częściej można odnaleźć produkty, o istnieniu których wcześniej nawet nie zdawaliśmy sobie sprawy. Wszystko za sprawą ich niezwykłych właściwości, bardzo korzystnie wpływających na zdrowie i samopoczucie. Wśród nich znajdują się między innymi nasiona chia, które nie bez powodu cieszą się coraz większą popularnością.
Nasiona chia w kilku słowach
Chia, zwana również szałwią argentyńską, jest rośliną pochodzącą z centralnego i południowego Meksyku oraz Gwatemali, cenioną przede wszystkim ze względu na swoje nasiona. Chia była już uprawiana przez Azteków w czasach prekolumbijskich, kiedy to była jednym z najważniejszych spożywanych przez ludność pokarmów, zapewniającym energię na wiele godzin.
Chia była też trzecią, po fasoli i kukurydzy, najczęściej uprawianą przez Azteków rośliną. Jej niekwestionowaną wartość dodatkowo podkreśla fakt, że nasiona chia były również stosowane jako środek płatniczy, którym regulowano zobowiązania wobec kapłanów i szlachty. Obecnie, dzięki zdobyczom nowoczesnych technologii, możemy dowiedzieć się, co skrywają w sobie te niepozorne nasiona.
Co kryją w sobie nasiona chia?
Nasiona chia cenione są w głównej mierze za bogactwo niezwykle wartościowych składników odżywczych. W niewielkiej porcji nasion chia znajduje się wiele wapnia, magnezu, potasu, pełnowartościowego białka oraz błonnika pokarmowego, których tak często brakuje w naszej codziennej diecie. Ponadto, nasiona te są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzieln
Nasiona chia spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi, w związku z czym będą szczególnie polecane diabetykom. Natomiast wysoka zawartość błonnika, korzystnie wpływająca na układ trawienny sprawia, że po ten produkt powinny sięgać także osoby zmagające się z nadwagą lub otyłością. Wielu z pewnością zainteresuje również fakt, że nasiona te nie zawierają glutenu, a sód występuje jedynie w śladowych ilościach.
Dodatkowe właściwości
Jednak nasiona chia są nie tylko prawdziwym skarbcem antyoksydantów, witamin i minerałów, ale także, dzięki swoim właściwościom hydrofilowym, przejawiającym się jako zdolność do zatrzymywania wody, potrafią zapewnić długotrwałe nawilżenie organizmu. Z tego względu będą rekomendowane także jako uzupełnienie diety sportowców oraz osób aktywnych fizycznie.
Nasiona chia niegdyś właściwie nieznane w Europie, coraz skuteczniej zdobywają serca kolejnych mieszkańców Starego Kontynentu. Co więcej, szerokie zastosowanie nasion chia w codziennej kuchni sprawia, że mogą stanowić znakomity dodatek nawet do najprostszych dań. A niezwykłe właściwości nasion podniosą nie tylko ich walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.