GO WEST, wina kalifornijskie – prezentacja win na którą naprawdę czekałam. Nie ukrywam, że z racji mieszkania przez pewien czas w Kalifornii mam do tego miejsca i jego win pewien sentyment. Bardzo się cieszyłam, że niektóre rodzinne winnice z Sonomy i Napa, które miałam możliwość odwiedzić osobiście przyjechały do Polski zaprezentować swoje wina. Globalizacja ma też swoje dobre strony, dystans pomiędzy Polską i Kalifornią jest znacznie krótszy niż kiedyś, co mnie niezmiernie cieszy.
W trakcie prezentacji, (u większości winiarzy) nie było win z rocznika 2013 natomiast winiarze z Kalifornii potwierdzili, że rok 2013 przyniósł wyjątkowo szczodry urodzaj, według niektórych lepszy nawet niż w 2012 roku. Po ciepłej i suchej wiośnie, idealnej dla dojrzewania winogron, zbiory były znakomite, bogate w wartościowe owoce. Na początku sezonu pojawiły się tak potrzebne deszcze, następnie nadeszła wiosna i lato z najniższymi opadami od wielu lat. Wiosną noce rzadko bywały zimne, nie odnotowano także zbyt wielkich skoków temperatury w ciągu dnia. Dzięki takim warunkom owoce miały w sobie odpowiednią równowagę pomiędzy kwasowością a słodyczą, właściwy kolor, strukturę taniny a także optymalny smak.
w 2013 roku Kalifornia ustanowiła także rekord eksportu wina, odbiorcą numer jeden win kalifornijskich pozostaje Eoropa.
Kalifornijskie wina reprezentowane były przez kilkudziesięciu wystawców posiadających w swojej ofercie kilkaset etykiet. Prawdziwy raj dla miłośników wina.
Kalifornijskie najpopularniejsze szczepy czerwone to: Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Zinfandel oraz Merlot.
Z jakimi mięsami je zestawiać?
Pinot Noir – jagnięcina, polędwica wołowa, pieczony kurczak
Cabernet Sauvignon – stek rib eye, gulasz, cielęcina, grilowany tuńczyk
Merlot – mięsa grilowane, steki
Zinfandel – wieprzowina, kaczka, wołowina
Najczęściej występujące białe szczepy to: Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignion Blanc.
Z jakimi mięsami je zestawić?
Pinot Gris ( Pinot Grigio) – białe mięsa (kurczak, indyk), owoce morza
Chardonnay – cielęcina, kurczak, polędwiczka wieprzowa, halibut, krewetki
Sauvignion Blanc – białe mięsa (kurczak, indyk), sola, ostrygi, przegrzebki
Więcej informacji o winach kalifornijskich w Polsce California Wines Polska
Dla chcących poczytać więcej discovercaliforniawines.com
Zdjęcia: Julita Strzałkowska
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.